Ondertekening Betonketen

Mei 2019

Vis Groep werkt al jaren aan duurzaamheid. Dit is zelfs het speerpunt van de organisatie. Niet voor niets in onze slogan: Vis Groep……in alles duurzaam”. De ondertekening van de betonketen Den Haag past naadloos in onze eigen strategie.


Beton is door de aanwezigheid van cement Ă©Ă©n van de grootste vervuilers op onze aarde. Uit een recent rapport van CE Delft (gepubliceerd in Cobouw) blijkt dat ruim 20% van al het afval in Nederland, rechtstreeks uit de bouw komt. Kijken we naar de CO2 uitstoot, dan is dat nog schrijnender. Van alle CO2 uitstoot in Nederland is 35% rechtstreeks afkomstig uit de bouw.

Gaan we dan de afvalstromen in de bouwwereld eens onder de loep nemen dan geeft datzelfde rapport van CE Delft een beeld dat beton, staal en kunststoffen het overgrote deel van de afvalstromen vormen. Van die drie is beton duidelijk de ergste. Tijd dus om iets te doen, want duurzaamheid is een werkwoord. Als je niets doet, dan gebeurd er ook niks.


Vorig jaar hebben meerdere partijen die er toe doen in de bouwwereld en impact kunnen maken (Vis Groep dus ook) het landelijk betonaccoord getekend. Daarmee is de intentie getekend om met dit onderwerp aan de gang te gaan. Maar van alleen intenties wordt deze wereld niet beter. De gemeente Den Haag heeft voortbordurend op die accoord gesteld dat partijen in de regio hier stappen in moeten maken. Niet alleen de intentie dus maar ook de actie. Deze partijen (en wij dus ook weer) hebben mei van dit jaar de betonketen Den Haag getekend en gaan er dus ook actie van maken.

Vis Groep kan al heel veel op dit gebied (denk aan re-use van beton, waarin wij een naam hebben op weten te bouwen) en wij menen dan ook veel waarde te kunnen toevoegen.